Бойка Николас е родена в София, завършила испанска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.

Има Магистърска специалност по Литературна критика и Испаноамериканска литература. Член е на Съюза на българските писатели от 2018 г. Писателката е напълно двуезична, владее еднакво добре испански и български език, а осен това говори италиански, руски и английски.

От малка пише поезия и проза, като печели редица литературни конкурси за младежи. На 13 годишна възраст публикуват първите ѝ разкази и стихотворения в специализирани издания. Писателката е живяла и работила, като журналист, университетски преподавател и директор на Катедра по испански в „Народен университет на Никарагуа“ в Манагуа, Popular University of Nicaragua, 1993 – 1996 г.

Тя е автор на учебник „Испанската норма и никарагуанския говор“, написан от нея специално за нуждите на Popular University of Nicaragua.

Бойка Николас е председател на неправителствена организация „Испано-българска асоциация за интеграция и развитие“, Asociación Hispano-búlgara para la integración y el desarollo, Registro de Asociaciones, Comunidad de Madrid, от 2008 г. със седалище в Мадрид и София, която е посветена на хуманитарни каузи, социална интеграция на хора в неравностойно положение и международно сътрудничество, изпълнила редица проекти под патронажа на Мадридското регионално правителство, Gobierno Regional de la Comunidad de Madrid, 2009 – 2012 г.

Тя е работила също като междукултурен посредник /медиатор/ и учител по испански към Община Мадрид, Comunidad de Madrid, Проект „Отворена библиотека“, 2008 – 2009 г., Proyecto Biblioteca abierta.

Нейната книга „Методът БОП – Благодаря, Обичам, Прощавам“, 2016 г., написана на испански и издадена на испански, английски, руски и български език, е много популярна и авторката е чест гост в телевизионни и радио предавания.

Книгите „Проклятие или Господ има други планове за теб“, 2017 г., и „Обичам се“, 2018, написани и издадени първо на испански език са избрани за конкурса „Indie“ на Amazon за испаноезична литература за 2017 и 2018 г., а впоследствие са издадени на българки език.

Също така писателката е избрана да влезе в Антология – „Българското слово на литературния глобус“ на Националния музей по литература в България за 2018 г., проект на Министерството на Културата на Република България.

Бойка Николас се занимава с благотворителност и разпространение на българската духовност и култура зад градица, като с нейна помощ и тази на съпруга ѝ, е дарен автобус с рампа и асансьор за децата-инвалиди от дома „Свети Стилян Детепазител“ в гр. Сливен, 2009 – 2011 г. Също така заедно със семейството ѝ, активно участва с дарения в реставрацията на старинната църква „Свети Георги“ в с. Сопица, отразено в дарителската книга на Настоятелството.

Омъжена е за Пламен Пенев, музикант и член на Съюза на Артистите в Испания. Sociedad General de Autores y Editores SGAE, España

Има две деца: дъщеря – Паулина и син – Виктор


Снимка от личния архив на Бойка Николас